Jaaroverzicht Dubolimburg vzw
Jaaroverzicht 2020
Voorstelling
Wie is Dubolimburg?
Dubolimburg vzw geeft objectief en onafhankelijk maatadvies en begeleiding aan particulieren en overheden wat betreft duurzaam bouwen en renoveren. We houden de vinger aan de pols van de steeds evoluerende bouwsector en blijven nieuwe duurzame initiatieven ontwikkelen om ons aanbod permanent te verbeteren en te versterken.
2020 in cijfers
Huisdokteradviezen
In totaal gaven we van 1 januari tot en met 31 december 337 adviezen.

Huisdokter Aan Huis
232

Renovatiebegeleiding
4

Quickscans
49

Bouwplanadvies
8

Appartementen
59

Advies bij aankoop
59

Projectadvies
26

Divers
12
Infosessies
Dubolimburg promoot de infosessies van Fluvius bij de Limburgse gemeenten via de werking van De Huisdokter.
Covid19 beperkte het aantal infosessies.
In totaal werden er in 2020 7 online infosessies voor 81 deelnemers georganiseerd.
Appartementen
Appartementen
Oudere appartementsgebouwen voldoen meestal niet aan de huidige duurzaamheidsvereisten en energienormen. Als de Vereniging van Mede-Eigendom het gebouw wil renoveren, dan ondersteunt Dubolimburg eigenaars, syndici en VME’s bij hun duurzame renovatie met objectief maatadvies.
Dubolimburg ontwikkelde een methodiek om renovatietrajecten samen met de syndicus en/of de VME in de praktijk te brengen. Voor elke vraag is er een adviesformule: Gold, Medium en Small.
Dubolimburg zorgt voor:
- Een plaatsbezoek met gedetailleerd adviesrapport
- Een renovatiestappenplan
- Een prioriteitenlijst met kostensimulaties
- Toelichting van het advies op de raad van bestuur en VME
Advies appartementsgebouwen in cijfers
Advies appartementsgebouwen in cijfers
In totaal zorgde Dubolimburg voor advies en begeleiding voor 7 gebouwen, goed voor 59 wooneenheden.
Deze gebouwen zijn als volgt geografisch verdeeld:
gebouwen in Hasselt
4
gebouw in Hamont-Achel
1
gebouw in Lanaken
1
gebouw in Genk
1
wooneenheden in Hasselt
17
wooneenheden in Hamont-Achel
18
wooneenheden in Lanaken
16
wooneenheden in Genk
8
Besparingen in cijfers
Gemiddelde bespaarde CO2-emissie (ton)
2,757
Gemiddelde bespaarde kWh
12606
Totaal bespaarde CO2-emissie (ton)
1 332
Totaal bespaarde kWh
6 088 698
Tevreden klant getuigt:
“De Huisdokter ziet echt alles!”
Jan uit Lommel las in het infoblad van de stad Lommel dat de Huisdokter particulieren helpt met objectief advies bij hun renovatie. Jan wilde het dak isoleren van zijn vrijstaande woning uit 1969 en reserveerde een bezoek van de Huisdokter. “Hij zag echt alles,” zegt Jan. “Hij maakte een hele praktische, begrijpbare analyse van mijn woning. Het Renovatierapport was uitgebreid en verstaanbaar. En óf dat ik tevreden ben.”
Verenigingsgebouwen in cijfers
Verenigingsgebouwen in cijfers
Dubolimburg leverde voor 21 adviezen af voor de duurzame renovatie van verenigingsgebouwen (die niet in RHEDCOOP zijn opgenomen) in de volgende gemeenten:

Lommel
7

Pelt
6

Riemst
3

Kinrooi
1

Sint-Truiden
1

Hamont
1

Lanaken
1

Maaseik
1
Klimaatactieplannen
Klimaatactieplannen
Dubolimburg helpt de gemeenten bij het inhoudelijk vormgeven van hun Klimaatactieplannen.
We hadden in totaal met 22 steden en gemeenten contact voor de opmaak van hun Klimaatactieplan 2030. We bepaalden in samenspraak welke maatregelen uit ons werkingsgebied interessant een impact konden en kunnen hebben.
Gemeentelijke acties voor inwoners
Vorming en netwerk
Vorming en netwerk
Dubolimburg hecht veel belang aan een goede partnerwerking. We zetten samenwerkingen op met organisaties uit relevante sectoren om samen tot een optimale uitwisseling van kennis en knowhow te komen. We organiseren infosessies, opleidingen, workshops en excursies.
Partners
RHEDCOOP
Dubolimburg helpt, met Europese middelen en de steun van energiecoöperatie Bronsgroen, burgercoöperaties die socio-culturele gebouwen energiezuiniger willen maken. Het project RHEDCOOP (Renovatie en Hernieuwbare EnergieDiensten via COOPeraties) zal uitmonden in een ESCo-model dat de energetische renovatie en de productie van hernieuwbare energie van socio-culturele gebouwen faciliteert. Proefprojecten worden opgezet in Alken, Hasselt, Hechtel-Eksel en Lommel. Het project loopt van 2018 tot december 2021.
Interessant om weten: voor één van de clusters wordt onderzocht hoe de uitbouw en het beheer van een microgrid - energieconsumptie en -productie door intelligente software beter op elkaar worden afgestemd en/of uitgewisseld met andere gebouwen/gebruikers - kan bijdragen aan de rendabiliteit van dit ESCO-model. In de Limburgse demo zal meetapparatuur worden geïnstalleerd om het potentieel te berekenen.
2020 IN CIJFERS
In 2020 werden de gebouwbezoeken en audits van de 16 gebouwen in onze scope voltooid.
Hiermee kregen de deelnemende gemeentebesturen een duidelijk beeld van de energetische staat van hun gebouwen en het potentieel aan energie- en CO2-besparingen.
De audits (opgemaakt door Dubolimburg en REScoop Vlaanderen) omvatten ook actieplannen met een logische volgorde van nodige maatregelen om het patrimonium koolstofneutraal te maken tegen 2045.
De audits worden gebruikt om losse maatregelen te clusteren tot interessante pakketten (marktwaardige businesscases) die in de markt zullen gezet worden voor ESCo’s met een minimum aandeel aan burgerparticipatie.
Bij een aantal gemeentebesturen hebben de audits extra inzichten gegeven in hun patrimonium waardoor het behoud van, of de relevantie van renovatiewerken, in vraag wordt gesteld. Dit zorgt er mede voor dat er doordachte beslissingen worden genomen en dat budgetten verstandig worden benut zodat er geen economische lock-in op lange termijn ontstaat.
Onderstaande gebouwen behoren tot de RHEDCOOP-scope.
ALKEN
- Gemeentehuis
- Gildezaal
- GC d'Erckenteel
- Sporthal De Alk
- OCMW-gebouw
HECHTEL-EKSEL
- Gemeentelijke sporthal
- KSA-lokaal
- Gemeentewerf
- OC De Geer
- OC De Schans
LOMMEL
- De Soeverein
- BH De Hanekap
- BH De Kom
- BH Het Zand
- BH De Moffel
- Fanfarelokaal St. Eligius