Jaaroverzicht Dubolimburg vzw

Jaaroverzicht 2020

Voorstelling

Wie is Dubolimburg?

Dubolimburg vzw geeft objectief en onafhankelijk maatadvies en begeleiding aan particulieren en overheden wat betreft duurzaam bouwen en renoveren. We houden de vinger aan de pols van de steeds evoluerende bouwsector en blijven nieuwe duurzame initiatieven ontwikkelen om ons aanbod permanent te verbeteren en te versterken.

Meer info

2020 in cijfers

Huisdokteradviezen

In totaal gaven we van 1 januari tot en met 31 december 337 adviezen.

stats icon voor Huisdokter Aan Huis 232

Huisdokter Aan Huis

232
stats icon voor Renovatiebegeleiding 4

Renovatiebegeleiding

4
stats icon voor Quickscans 49

Quickscans

49
stats icon voor Bouwplanadvies 8

Bouwplanadvies

8
stats icon voor Appartementen 59

Appartementen

59
stats icon voor Advies bij aankoop 59

Advies bij aankoop

59
stats icon voor Projectadvies 26

Projectadvies

26
stats icon voor Divers 12

Divers

12

Infosessies

Dubolimburg promoot de infosessies van Fluvius bij de Limburgse gemeenten via de werking van De Huisdokter.

Covid19 beperkte het aantal infosessies.

In totaal werden er in 2020 7 online infosessies voor 81 deelnemers georganiseerd.

Appartementen

Appartementen

Oudere appartementsgebouwen voldoen meestal niet aan de huidige duurzaamheidsvereisten en energienormen. Als de Vereniging van Mede-Eigendom het gebouw wil renoveren, dan ondersteunt Dubolimburg eigenaars, syndici en VME’s bij hun duurzame renovatie met objectief maatadvies.

Dubolimburg ontwikkelde een methodiek om renovatietrajecten samen met de syndicus en/of de VME in de praktijk te brengen. Voor elke vraag is er een adviesformule: Gold, Medium en Small.

Dubolimburg zorgt voor:

- Een plaatsbezoek met gedetailleerd adviesrapport
- Een renovatiestappenplan
- Een prioriteitenlijst met kostensimulaties
- Toelichting van het advies op de raad van bestuur en VME

Advies appartementsgebouwen in cijfers

Advies appartementsgebouwen in cijfers

In totaal zorgde Dubolimburg voor advies en begeleiding voor 7 gebouwen, goed voor 59 wooneenheden.

Deze gebouwen zijn als volgt geografisch verdeeld:

gebouwen in Hasselt

4

gebouw in Hamont-Achel

1

gebouw in Lanaken

1

gebouw in Genk

1

wooneenheden in Hasselt

17

wooneenheden in Hamont-Achel

18

wooneenheden in Lanaken

16

wooneenheden in Genk

8

Besparingen in cijfers

BESPARINGEN via de Energielening

Neem zeker ook een kijkje bij onze uitgebreide cijfers:

Meer info

Gemiddelde bespaarde CO2-emissie (ton)

2,757

Gemiddelde bespaarde kWh

12606

Totaal bespaarde CO2-emissie (ton)

1 332

Totaal bespaarde kWh

6 088 698

Tevreden klant getuigt:

“De Huisdokter ziet echt alles!”

Jan uit Lommel las in het infoblad van de stad Lommel dat de Huisdokter particulieren helpt met objectief advies bij hun renovatie. Jan wilde het dak isoleren van zijn vrijstaande woning uit 1969 en reserveerde een bezoek van de Huisdokter. “Hij zag echt alles,” zegt Jan. “Hij maakte een hele praktische, begrijpbare analyse van mijn woning. Het Renovatierapport was uitgebreid en verstaanbaar. En óf dat ik tevreden ben.”

Verenigingsgebouwen in cijfers

Verenigingsgebouwen in cijfers

Dubolimburg leverde voor 21 adviezen af voor de duurzame renovatie van verenigingsgebouwen (die niet in RHEDCOOP zijn opgenomen) in de volgende gemeenten:

stats icon voor Lommel 7

Lommel

7
stats icon voor Pelt 6

Pelt

6
stats icon voor Riemst 3

Riemst

3
stats icon voor Kinrooi 1

Kinrooi

1
stats icon voor Sint-Truiden 1

Sint-Truiden

1
stats icon voor Hamont 1

Hamont

1
stats icon voor Lanaken 1

Lanaken

1
stats icon voor Maaseik 1

Maaseik

1

Klimaatactieplannen

Klimaatactieplannen

Dubolimburg helpt de gemeenten bij het inhoudelijk vormgeven van hun Klimaatactieplannen.

We hadden in totaal met 22 steden en gemeenten contact voor de opmaak van hun Klimaatactieplan 2030. We bepaalden in samenspraak welke maatregelen uit ons werkingsgebied interessant een impact konden en kunnen hebben.

Vorming en netwerk

Vorming en netwerk

Dubolimburg hecht veel belang aan een goede partnerwerking. We zetten samenwerkingen op met organisaties uit relevante sectoren om samen tot een optimale uitwisseling van kennis en knowhow te komen. We organiseren infosessies, opleidingen, workshops en excursies.

Partners

C-REAL

C-REAL is een onderzoeksproject dat - met de financiële steun van Europa / Horizon 2020 - een permanente, structurele samenwerking tussen een kredietverlener (Onesto) en een renovatieadviseur (Dubolimburg) wil realiseren, met de bedoeling de renovatiegraad en de renovatiekwaliteit van particuliere woningen en appartementsgebouwen in de provincie Limburg te verhogen.

C-REAL is een onderzoeksproject dat - met de financiële steun van Europa / Horizon 2020 - een permanente, structurele samenwerking tussen een kredietverlener (Onesto) en een renovatieadviseur (Dubolimburg) wil realiseren, met de bedoeling de renovatiegraad en de renovatiekwaliteit van particuliere woningen en appartementsgebouwen in de provincie Limburg te verhogen. Om tot volledige klanttevredenheid te komen, zal er een effectieve samenwerking tussen de renovatieadviseur en de bouwsector worden opgericht.

Dit gebeurt in eerste instantie door het opzetten van een klein aantal pilootprojecten, waarin de in onderzoek ontworpen methodiek wordt uitgetest.
Vervolgens zal er na een eerste evaluatie en aanpassing van de methodiek een tweede testfase worden opgestart. De definitieve methodieken zullen na de looptijd van het project over heel Vlaanderen uitgerold worden.

Het actief betrekken van kredietverleners om huiseigenaren en kopers van een woning aan te moedigen om te renoveren, levert een aanzienlijke toegevoegde waarde op.

Kredietverleners spelen een cruciale rol bij aankoop en hebben vaak persoonlijk contact met kopers. Bovendien kunnen kredietverleners, omwille van de bestaande klantrelatie, eigenaren rechtstreeks aanspreken. Het is voor kredietverleners van groot belang dat de woningen die ze financieren optimaal worden verduurzaamd en energiezuinig gemaakt worden, dit om hun risico te verkleinen.

Een aanbod van financieringsmogelijkheden, gecombineerd met een scala aan diensten om advies en begeleiding te geven bij de renovatie én een tijdige en kwalitatieve uitvoering, biedt alle partijen een significante toegevoegde waarde. Zo maakt C-REAL de weg vrij voor een helder, solide en opschaalbaar businessmodel.

Bij het opzetten van deze structurele samenwerkingen en het aanbieden van geïntegreerde woningrenovatiediensten richten we ons op 3 specifieke doelgroepen die we doorheen het hele proces begeleiden:

  • woningkopers die een hypotheek openen bij consortiumpartner Onesto, willen we kort na aankoop en bij voorkeur voor verhuizing hun woning grondig laten renoveren;
  • eigenaren die al een lopende hypotheek bij Onesto hebben willen we aansporen om de woning duurzamer en energiezuiniger te maken;
  • verenigingen van mede-eigenaren (VME's) van appartementsgebouwen.

C-REAL zal voor elk van deze doelgroepen de ontwikkelde methodologieën documenteren en implementeren.

Ze zullen worden gebruikt als basis voor aanbevelingen voor verschillende potentiële belanghebbenden.

Het Energiehuis Limburg zal de resultaten van het project integreren in haar huidige werking.

MEER INFO

  • Op vrijdag 11 september 2020 ging C-REAL officieel van start.
  • C-REAL kreeg - omwille van haar unieke karakter - als enige project in België 1,5 miljoen euro financiële steun van het Europese Horizon 2020-fonds in het kader van Innovative Financing.
  • Het project loopt tot en met augustus 2024.
  • Partners: Dubolimburg/De Huisdokter, Onesto, provincie Limburg.

Op de foto herkent u vlnr Paul Claes (Dubolimburg), Bert Lambrechts (gedeputeerde Milieu & Natuur, provincie Limburg), David Michiels (provincie Limburg), Joris Piette (Onesto), Hans Vermeulen (Onesto) en Karen Smets (Dubolimburg).